Da bi vzgojili Garra rufe, jih moramo znati ločiti po spolu. Kar pa ni enostavno, sploh pri manjših ribicah.

Ugotavljanje spola je pomemben podatek, zato da jih lahko dodamo v pravilnem številu v drstni akvarij. Samci so bolj barviti, večji in imajo bolj dodelan rep. Navečja razlika med spoloma pa se vidi v času parjenja oz. drstenja v genitalijah.

Lepe odrasle Garra rufe

Odrasle ribice Garra rufa, primerne za drstitev

Zdaj, ko jih znamo ločiti po spolu, moramo izbrati primerne pare oz. drstno skupino, ki jo damo v drstitveni akvarij. Izberemo le najlepše ribice po barvi, poleg tega moramo pogledat da izberemo najbolj zdrave. Saj bomo le tako imeli zdrave lepe in atraktivne mladiče. Ker v nasprotnem primeru bi lahko imeli pohabljene ribice. V drstitveni akvarij jih številčno dodamo po želji, odvisno od velikosti akvarija. Razmerje pa mora biti nekje 6:3, samcev:samic.

Še ena odrasla Garra rufa

Ko izberemo skupino, potrebujemo normalno še drstitveni akvarij. Ta je lahko velik po želji nekje od 40 – 100 l. Optimalno bi naj bilo 80 litrov. Vanj damo obvezno grelec, filter (najbolše z gobico, da nam ne posrka iker) in dobro prezračevanje. Temperatura vode je lahko enaka kot v glavnem akvariju.

Problem pri razmnoževanju Garra ruf je pa v tem da Garra rufe jejo svoje ikre. In zato jih moramo pred tem zavarovati. Tu pa se odloči vsak, kar mu najbolj ustreza. Od mrežic do rastlinja, kamenja,… Garra rufa pa ikre raztrese po celotnem akvariju tako da nekaj se jih mora prijeti:).

Ko ribica izleže ikre jih moramo nemudoma prestaviti v rejitveni akvarij oz. nek večji stekleni kozarec velikosti približno 5l. Ta mora imeti  obvezno črpalko, da voda krožiti, ker ikre ne smejo biti pri miru. Dadamo lahko še sredstvo proti plesni. Pri tem je obvezno da vsak dan zamenjamo 50% vode zaradi zračenja.

Ikre Garra rufe

Mladice Garra rufe

To bi bilo na grobo o razmnoževanju, seveda pa ima vsak svojo možnost in svoj sistem. Možnosti je neskončno.

Če imate pa kakšno vprašanje pa mi kar pišite. Email najdete pod kontakti.

  • Share/Bookmark